Calendar Ortodox 23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Ultima dintre cele 5 sărbători creștine închinate acestuia

Calendar ortodox 23 septembrie 2022. Iată ce sărbătoare importantă este prăznuită vineri, pe 23 septembrie, în calendarul creștin-ortodox!

Calendar ortodox 23 septembrie 2022. În fiecare an, pe data de 23 septembrie, în Biserica Ortodoxă este prăznuită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendar ortodox 23 septembrie 2022: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia în timp ce slujea la templu că soția sa Elisabeta, de vârstă înaintată, va aduce pe lume un fiu pe nume Ioan. Nașterea lui Ioan a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.
Fiind înaintat în vârstă, Zaharia s-a îndoit de vorbele Arhanghelului Gavriil. Pentru că nu a crezut, a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
Prin intermediul îngerilor Lui, Dumnezeu a vestit nașterea lui Isaac vârstnicei Sara, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui loan, părinților bătrâni Zaharia si Elisabeta.

Sfântul Nicolae Velimirovici spunea: „Daca dorim sa stim cum se pot naste copii din parinti sterpi si varstnici, sa nu mergem sa-i intrebam pe oameni, caci nu vor avea ce sa ne spuna. Faptele despre care se intreaba sunt mai presus de stiinta naturala. Mai curand sa mergem sa privim la puterea lui Dumnezeu care le-a facut pe toate din nimic, care nu a avut nevoie de parinti tineri sau varstnici ca sa-l faca pe Adam. Decat sa fim curiosi, mai bine sa dam slava lui Dumnezeu care ne-a descoperit puterea Sa noua pacatosilor”.

Biserica Ortodoxă a stabilit șase sărbători în numele Sfântului Ioan: zamislirea lui- 23 septembrie; nasterea- 24 iunie; soborul lui- 7 ianuarie; taierea capului- 29 august; prima si a doua aflare a capului- 24 februarie; a treia aflare a capului sau- 25 mai.