Dieta romana foloseste amandoua aceste alimente; uleiul de masline extravirgin si nucile. Consideram ca sunt foarte importante pentru o dieta mai sanatoasa si un control optim al glicemiei.Pentru daci, nucul reprezenta o sursa de hrana si un medicament, fiind numit „arborele magic”. In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale, pornindu-se de la forma sa, care se aseamana foarte bine cu cea a creierului.
Oamenii de stiinta din Pennsylvania au declarat American Chemical Society ca nucile contin cel mai mare nivel de antioxidanti.Antioxidantii sunt cunoscuti pentru a proteja organismul impotriva bolilor.De asemenea, antioxidantii opresc reactiile in lant care deterioreaza celulele din organism atunci cand are loc oxidarea.Nucile sunt mai sanatoase decat alunele, migdalele si fisticul, scrie wawlist.com.
Antioxidantii gasiti in nuci au fost, de asemenea, de doua pana la 15 ori mai puternici decat vitamina E, despre care se stie ca protejeaza organismul impotriva substantelor chimice naturale daunatoare implicate in cauza bolii.Nucile sunt cunoscute a fi sanatoase si hranitoare, continand proteine de inalta calitate, o multime de vitamine si minerale, precum si fibre alimentare. De asemenea, sunt lactate si fara gluten.
Cercetarile anterioare au aratat ca consumul regulat de cantitati mici de nuci poate reduce riscul de boli de inima, unele tipuri de cancer, diabetul de tip doi si alte probleme de sanatate.
Conform Institutelor Nationale de Sanatate, nucile sunt bogate in acizi grasi omega 3 care s-au dovedit ca ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii. Nucile crude proaspete sunt bogate in aminoacid l-arginina si acizi grasi monoinsaturati (72%) ca acidul oleic.De asemenea, contine acizi grasi esentiali (EFA), cum ar fi acidul linoleic, acidul alfa-linolenic (ALA) si acizii arahidoni. Includerea acestor nuci in orice dieta poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene prin favorizarea unei alimentari sanatoase a lipidelor.
Un studiu publicat in revista Metabolism sugereaza ca consumul de nuci a scazut semnificativ colesterolul LDL (rau) si a crescut nivelul de colesterol HDL (bun) la participanti. Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii din Munchen, Germania, au descoperit ca consumul de nuci a redus si nivelul ApoB, un marker utilizat pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare.
Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a celor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa.