ANSVSA avertizează: ‘’NECTARINELE şi CAISELE din TURCIA depăşesc limita admisă de PESTICIDE’’ – sunt imposibil de consumat

Inspectorii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au depistat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim – metyl, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia.

ANSVSA avertizează: atenţie la caisele şi nectarinele din Turcia! Depăşesc limita maximă admisă pentru fungicidul kresoxim – metyl.

Fructele din Turcia, imposibil de consumat

În urma controalelor derulate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, desfăşurate în perioada 5 – 11 mai, peste 2,5 tone de caise şi nectarine provenite din Turcia au prezentat depăşiri ale limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim – metyl.

ANSVSA a descoperit 250 de kilograme de caise din Turcia cu un conţinut ilegal de pesticide – 171 de kilograme din acest lot fuseseră deja vândute, iar restul au fost distruse.

Nici nectarinele importante din aceeaşi ţară nu au făcut excepţie, în acest caz, cantitatea fiind mult mai mare, respectiv, 2,28 tone.

În perioada 5 – 11 mai, au fost verificate sute de camioane în vămi şi depozite de legume – fructe din întreaga ţară. Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, şi au avut ca scop determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite din import.

Concluziile finale au dus la retragerea de la comercializare a tone de caise şi nectarine imposibil de consumat.

Otrava din fructe

Kresoxim-metyl este o substanță fungicidă cu distribuţie selectivă la suprafaţa frunzelor, o substanţă cu acţiune de contact care însă, în faza gazoasă, penetrează translaminar în frunze, manifestând şi o sistemie locală. Fructele din Turcia, pericol pentru sanatate

După aplicare, aceasta rămâne ca un depozit solid pe suprafaţa frunzelor, absorbindu-se treptat, fapt ce îi conferă o perioadă mai lungă de acţiune.

Kresoxim – metyl este folosit în compunerea de fungicide simple şi compuse, folosite în protecţia culturilor de sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc (pentru controlul rapănului – scab – şi a altor boli fungice).

Potrivit ANSVSA, depăşirea limitelor maxime înregistrată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, nu poate afecta sănătatea, în cazul unui consum ocazional.

Situaţia se schimbă, însă, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat. Este controversat faptul dacă această substanţă este cancerigenă sau nu, în prezent neexistând date suficiente care să poată clarifica acest fapt.

Cert este faptul că, ingerat pe o perioadă îndelungată, fungicidul poate avea efecte toxice asupra ficatului, afectează nivelul de hormoni, poate irita pielea şi ochii. Cei mai vulnerabili sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele care suferă deja de boli cronice.

Depistate încă din 2012

Încă din martie 2012 a fost constată toxicitatea legumelor şi fructelor care provin din Turcia, foarte periculoase pentru organismul uman.

Iar în condiţiile în care România importă foarte multe legume şi fructe turceşti, rezultatele sunt extrem de problematice.

Potrivit Greenpeace, strugurii, ardeii, perele, dovleceii şi grapefruitul care provin din Turcia sunt cele mai toxice alimente pe care le importă europenii. Într-o singură mostră de struguri de masă turceşti au fost depistate aproximativ 24 tipuri de pesticide.

Sursa – topremediinaturiste.ro

Loading...