Beneficiile consumului de vişine. Toată lumea merită să ştie asta:

Beneficiile consumului de vişine. Vişinele seamănă foarte mult din punct de vedere vizual cu cireşele, însă gustul lor acru cu siguranţă face diferenţa. Aceste fructe de vară sunt bogate în substanţe cu rol benefic pentru organism şi pot fi ajutoare de nădejde în curele de slăbire.

Vişinele conţin numeroase vitamine (A, B1, B2, B9, C, E) şi săruri minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu) cu proprietăţi antioxidante şi regenerante. O sută de grame de vişine savurate ca gustare, între mese, însumează doar 64 de calorii.

Însă şi codiţele de vişin au proprietăţi terapeutice: acestea conţin flavonoizi, care au efect diuretic, astringent şi antiinflamator, fiind de un real ajutor persoanelor care suferă de boli renale sau celor care vor să dea jos câteva kilograme.

Vişinele au efecte benefice în prevenirea şi ameliorarea osteoartritei, a durerilor musculare, a gutei, insomniei, afecţiunilor de rinichi şi a digestiei.

Beneficiile consumului de vişine. Îmbunătăţesc circulaţia şi previn cancerul

Vişinele fac parte din categoria fructelor şi legumelor de culoare roşie care au în compoziţie antociani, antioxidanţi puternici care menţin circulaţia normală a sângelui şi au proprietăţi anti-cancer.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, fructele cu cel mai ridicat conţinut de antioxidanţi sunt cele de culoare roşie – căpşunile, zmeura, cireşele.

De asemenea, vişinele conţin o doză crescută de vitamina C, cu rol esenţial  în sinteza colagenului (care asigură elasticitate pielii) şi care întăreşte bariera sistemului imunitar în faţa răcelilor şi a altor infecţii.

Doar vişinele conţin trei substanţe importante în prevenirea tumorilor, respectiv acid elagic, limonen şi alcool perilil. Acestea oferă protecţie sporită împotriva tumorilor localizate la nivelul sânilor, plămânilor, ficatului şi colonului.

Oamenii de ştiinţă au observat că şoarecii cărora li s-a introdus în dietă suc de vişine au avut un risc mult mai scăzut de a dezvolta tumori, spre deosebire de cei care aveau un regim normal.

Beneficiile consumului de vişine. Reglează colesterolul şi previn bolile cardiovasculare

Vişinele conţin quercitină – unul dintre cei mai puternici antioxidanţi – care previne stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. De asemenea, quercitina ţine sub control nivelul colesterolului rău din sânge şi sunt prevenite astfel depunerile de grăsime pe artere, cauza numărul unu în apariţia bolilor cardiovasculare, printre care amintim infarctul şi accidentul vascular cerebral.

Tot antioxidanţii pot avea un rol major în ameliorarea simptomelor alergiilor şi astmului, precum şi a gutei – o afecţiune care se manifestă prin dureri bruşte apărute la nivelul încheieturilor.

Potrivit unei cercetări publicate în urmă cu mai bine de zece ani, antocianii din vişine ar putea avea efecte similare cu medicamentele antiinflamatorii destinate înlăturării durerilor.

Citeste mai mult: adev.ro/pbbsf6

Loading...